POKARMY BOGATE W WITAMINY

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany metaboliczne w ustroju,
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre są tworzone w samym ustroju lub przez bakterie
znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Dzielą się na rozpuszczalne w wodzie –
B, C, H, P, PP i w tłuszczach – A, D, E, K.

WITAMINA A – ( retinol lub beta-karoten ) warzywa szczególnie marchew, pomidory, szpinak, warzywa o ciemnozielonych liściach czyli kapusta włoska, sałata, jadalne liście niektórych gatunków gorczycy i buraków, cebula, brokuły, kukurydza, rzeżucha, papryka, por, owoce o żółtej barwie- pomarańcza, brzoskwinia, jabłko, orzechy, pełne mleko, śmietana i masło, żółtko jaj, podroby tj. wątroba, nerki.

WITAMINA B COMLEX – wątroba i inne podroby, ryby, drób, jaja, fasola, groch,
warzywa o ciemnozielonych liściach, płatki z pełnych ziaren zbóż, nabiał.

WITAMINA B1 – ( tiamina ) mąka, ryż, chuda wieprzowina, wątroba, nerki, drób, małże, czosnek, mleko, żółtka jaj, produkty z pełnych ziaren zbóż, groch, fasola, zielona pietruszka, kalafior, szczypiorek, orzeszki ziemne, ziarna soi, drożdże.

WITAMINA B2 – ( ryboflawina ) chude podroby, nerki, wątroba, wzbogacony chleb
i mąka, drożdże, sery, jogurty, mleko niepasteryzowane, jaja, migdały, produkty soi, warzywa o ciemnozielonych liściach głównie brokuły, suszone owoce, pieczarki.

WITAMINA B3 – NIACYNA– ( wit. PP ) wątroba, drób, chude mięso, ryby, orzechy ziemne oraz masło z orzechów ziemnych, jaja, mąka wzbogacona niacyną, drożdże, otręby, zielone warzywa liściowe, owoce roślin strączkowych, cebula.

WITAMINA B5 – ( kwas pantotentowy ) podroby- wątroba, nerki, ciemne mięso indyka, łosoś, otręby pszenne, brązowy ryż, drożdże piwowarskie, soczewica, orzeszki, fasola, kukurydza, groch, rzeżucha, brokuły, koniczyna, pomidory, kapusta, seler, truskawki, słodkie ziemniaki, żółtko jaj, grzyby, melon, awokado.

WITAMINA B6 – ( pirydoksyna ) brązowy ryż, chude mięso, wątroba, drób, ryby, banany, awokado, produkty z pełnych ziaren zbóż, drożdże, kiełki pszenicy, warzywa, kukurydza, orzechy, mleko, żółtko, czosnek.

WITAMINA B7 – ( wit. H-biotyna ) sery, mleko, żółtko jaj, nerki, wątroba, łosoś, ziarna soi, drożdże, nasiona słonecznika, orzechy, brokuły, kalafior, sałata, kapusta, groch, pomidory, grejpfrut, melon, marchew, czereśnie, słodkie ziemniaki.

WITAMINA B9 – ( kwas foliowy ) nerki, wątroba, awokado, fasola, groch, buraki, brokuły, szpinak, szparagi, seler, jaja, ryby, warzywa o zielonych liściach, kapusta, kalafior, orzechy laskowe, nasiona, sok pomarańczowy, cykoria, drożdże, grzyby, płatki śniadaniowe uzupełniane kwasem foliowym.

WITAMINA B12 – ( kobalamina ) podroby – wątroba, nerki, ryby, mleko, nabiał, jaja, mięso, drożdże, szpinak, zielona sałata, produkty z mąki razowej.

WITAMINA C – ( kwas askorbinowy ) owoce cytrusowe, gruszka, jabłko, owoce róży, owoce jagodowe, kiwi, truskawki, brzoskwinia, banan, winogrono, brokuły, melon, pomidory, warzywa o zielonych liściach, sałata, kalafior, kapusta, słodka papryka, marchew, cebula, czosnek, chrzan, ziemniaki, burak ćwikłowy, cykoria, mleko.

WITAMINA D – tłuste ryby tj. śledzie, łosoś, tuńczyk, wątroba, mięso, żółtko jaja, mleko, nabiał, zielone warzywa liściowe, oleje roślinne, grzyby, masło wzbogacone wit.D, przebywanie latem na słońcu.

WITAMINA E – oleje roślinne, orzechy, warzywa o ciemnozielonych liściach, rzeżucha, podroby, jaja, mleko, mięso, skorupiaki i mięczaki, awokado, produkty z ziarna zbóż, mąka owsiana, produkty z soi.

WITAMINA F – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, makrela, pstrąg morski, śledź atlantycki, sardynka, tuńczyk i łosoś.

WITAMINA K – szpinak, szparagi, ziemniaki, pomidory, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, kalafior, fasola, groch, zielone warzywa liściaste, rzeżucha, wątroba wołowa, zielona herbata, ser, nabiał, jęczmień.

[CZYTELNIA]

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress